Asemanarea dintre calculator si om.

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Asemanarea dintre calculator si om.

Mesaj  EnSabahNur2 la data de 2015-03-12, 02:02

- In timp cunoscand mai multe lucruri despre calculatoare si despre oameni, am vazut mai multe asemanari. Am sa impart pe categorii, parti ale calculatoarelor si ale oamenilor. Am sa fac legarura dintre ele si veti vedea asemanarea. Si odata cu asta si functionearea lor. Stiind despre calculatoare, puteti stii si despre oameni si invers. Pentru ca aceste asemanari in felul de a fi, duc si la asemanari in felul de a functiona.

--Asemanarile

- Calculatorul are un utilizator, om. Omul are o minte a lui.
- Calculatorul are unitatea centrala, o carcasa in care se afla piesele lui. Omul are un corp in care se afla organele lui.
- Calculatorul are placa de baza, are procesorul, rami, HDD ( hard disc drive ), placa video, placa audio. Omul are sistemul nervos si creierul.
- Calculatorul are sursa de energie. Omul are plamani, inima, stomac, sistem digestiv, rinichi, ficat si asa mai departe.
- Calculatorul nu are nevoie de dispozitiv pentru a simti gustul, pentru ca nu se hraneste ca omul. Dar sunt. Omul are limba.
- Calculatorul are tastatura, apoi mouseul, apoi touch screen. Ca si la oamenii surzi si orbi, trebuie sa le faci semne pe piele ca sa primeasca informatii pe care le invata si le intelege. Si asa au evoluat calculatoarele, de la simple atingeri care sa semnifice ceva, ca si tastatura, la miscari si atinger care sa semnifice ceva, mouseul, la ceva pe care se pot face atingeri si miscari, adica touch screen, ceva mult mai asemanator cu pielea. Sunt dispozitive ca suprafata care simt si temperatura si presiunea de exemplu. Omul are pielea.
- Calculatorul are un BIOS. Omul are un fel de a fi ca fizic. Are un program intern separat de mintea umana. Este posibil ca un om sa functioneze si fara mintea lui de individ. Adica un om inconstient, ca o leguma, tot poate fi in viata.
- Calculatorul are un OS ( Operating System ). Omul are un fel de a fi ca psihic. Are un program intern care il face sa se comporte cum se comporta. Fara acest program nu ar mai fi el, la fel cum programul tau esti tu.
- Calculatorul are microfon. Omul are urechi.
- Calculatorul are camera video, web-cam. Omul are ochi.
- Calculatorul nu avea nevoie de brate robotice pentru ca nu se exprima astfel si in lumea fizica, dar apoi s-au facut. Omul are maini.
- Calculatorul nu avea nevoie de roti, senile, elicii, picioare pentru ca nu se deplasa, dar apoi s-au facut. Omul are picioare.
- Calculatorul are toate acestea facute intr-un anumit fel si stil, de om. Omul are toare acestea facute intr-un anumit fel si stil, de suflet.

--Explicatia pe categorii, parti

- Calculatorul a fost facut de om. Si dupa cum vom vedea, dupa imaginea lui. Omul a fost facut de Dumnezeu dupa imaginea lui.
- Calculatorul  atunci cand primeste informatii, le memoreaza ( tine minte ) pe rami, le proceseaza ( gandeste ) cu procesorul, "invata" atunci cand sunt facute setari si trebuie sa faca mai departe ceva intr-un fel sau la fel data viitoare, salveaza ( memoreaza ) pe HDD informatile, salbarile, controleaza ce se intampla si reactioneaza intr-un fel. Omul in functie de organele lui si de gandirea lui, calculatorul in functie de piesele lui si OS. Calitatea si performanta lor afecteaza rezultatul in ambele parti. Omul are un creier cu care atunci cand primeste informatii, tine minte informatile, gandeste, invata, memoriaza, controleaza, reactioneaza.
- Calculatorul tine minte diferite informatii pe HDD si cand trebuie sa le proceseze, le aduce pe rami si incepe sa proceseze. Are nevoie de Cach ( o parte din procesor ) ca sa poata face o treaba mai buna cu ce informatii are pe rami. Omul tine minte diferite informatii si cand vrea sa gandeasca le aduce la suprafata si se gandeste la tot felul, dar de multe ori nu este destul. Are nevoie de constinta, ca sa poata face o treaba mai buna cu ce informatii are.
- Calculatorul cand isi goleste ramii, tot mai are pe Cach informatii despre ce a avut pe rami. Omul cand nu se mai gandeste la ceva, tot mai are pe constient informatii despre ce s-a gandit ( am zis informatii despre ce s-a gandit, nu informatiile la care s-a gandit ).
- Am observat ca la calculatoare acest Cach este destul de mic, dar mai ales la alte dispozitive, gen Smart Phones. Atat de mic, incat in general se umple si dispozitivul nici nu mai este capabil sa proceseze, sa functioneze. Si ma tot intreb, daca este nevoie de un Cach mai mare, de ce nu il fac pur si simplu mai mare? Teoria este ca ramii au destul spatiu pentru a aduce la suprafata informatile si procesorul este destul de rapid pentru a procesa informatile si nu necesita un Cach mai mare ca sa fie umplut cu mai multe. Da, asta daca folosesti o aplicatie pe rand sau doar cateva. Dar in primul rand Cachul se umple cu informatii de la OS, apoi de la aplicatile care functioneaza pe fundal, apoi de la aplicatia pe care o folosesti. Cu cat folosesti mai multe apliatii, cu atat se umple Cacheul mai mult. Trebuie sa inchizi aplicatile ca sa faci loc pe Cach pentru informatile altei aplicatii. Oare sa fie asemanarea cu constinta si nu vor sa faca calculatoarele mai constiente? Pentru ca din studiul meu despre oameni si despre mine mai ales, am aflat ca cu cat ai mai multe in minte, cu atat poti face anumite conexiuni si poti vedea anumite lucruri pe care nu le poti vedea asa usor pe rand. Trebuie sa ai o constinta ma extinsa ca sa poti vedea. Si la fel si la calculatoare, cu cat are mai multe pe Cach, stie mai multe despre toate. Oamenii de aceea sunt foarte inconstienti, chiar daca au foarte multe in memorie ( HDD ) si le aduc la suprafata ( rami ) ca sa le gandeasca ( procesor ), nestiind multe ( Cach mic ) despre ce au adus la sufrafata, nici vorba despre ce au in memorie, nu sunt capabili sa fie foarte constienti, sa faca anumite legaturi, sa vada mai mult. La fel si calculatorul.
- Calculatorul face lucrurile pe rand, se concentreaza pe un proces, il face repde si apoi trece la urmatorul. Intradevar si omul si calculatorul fac mai multe deodata, dar nu activitati foarte importante. Si cum omul primeste informatii, le face repede, apoi trece la urmatoarele si le sterge pe cele de dinainte ca sa faca loc pentru cele noi, la fel fac si calculatoarele, dar asa omul nu vede The Big Picture, este inconstient si la fel se poate spune si despre calculator. Omul face lucrurile pe rand, se concentreaza asupra acelui lucru si il face repede si apoi trece la urmatorul.
avatar
EnSabahNur2
Admin

Posts : 499
Join date : 12/11/2010
Age : 28
Location : Romania, Cluj, Cluj-Napoca

Vezi profilul utilizatorului http://ensabahnur2.forumsmotions.com

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum